2019. december 6. péntek
Miklós, Döniz
Mikulás napja

A Szívbetegekért Egyesület és a Kanizsa Kulturális Központ közös szervezésében került sor az egész napos rendezvényre 2016. 09. 27-én (kedden) a Hevesi Sándor Művelődési Központban de. 10-tól.

Nyolc éve rendezi meg az egyesület egy világszerte elindított kezdeményezéshez csatlakozva a rendezvényt, hiszen szeptember utolsó vasárnapján tartják meg az egész világon a Szivünk Napját, a Szív Világnapját, felhívva a figyelmet a szív-és érrendszeri betegségben szenvedő emberek nagy számára és széles körben szeretnék tudatosítani a megelőzés, a prevenció fontosságát. A rendezvényt az egyesület elnöke, Hegedüs Györgyné nyitotta meg, majd Dénes Sándor polgármester szintén köszöntötte a megjelenteket, arra figyelmeztetve: „az egészségtudatos gondolkodásra nevelésben bizony, nagy felelőssége és feladata van a családnak.” „Majd dr. Matoltsy András, a Kanizsai Dorottya Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa kapott szót. A szakember azt mondta: tudvalevő, hogy Magyarországon minden 2. haláleset szív-érrendszeri megbetegedések miatt következik be. „ A rendezvény megnyitóján köszöntötték a legidősebb, a munkában legrégebben résztvevő, a jogelőd klubot alapító egyesületi tagokat, Martinecz Lászlónét és Lábecz Antalnét.

 A délelőtti programok elsősorban a gyerekeknek szóltak. Hiszen 2013-óta elsősorban a fiatalabb generáció felé terjesztette ki az egyesület a prevenciós tevékenységét, tudatosítva és ösztönözve az egészségtudatos életmódot, az egészséges táplálkozást (sok friss idényjellegű zöldség-gyümölcs), a rendszeres mozgás fontosságát, a tiszta levegőt és vizet a fiatalabb korosztályoknál. Nagykanizsa és környéke 13 intézményének óvodás csoportjai látogattak el a rendezvényre, akiket forgó rendszerben várták a programok: zenés torna, alma, almaívólé kóstolás, ovis birkózás (Kanizsai Birkózó Sportegyesület), meridián torna (Bolf László), kézműves foglalkozások -csuhébaba készítés, hímzés, népi szövés, fafaragás (Nagykanizsai Család-és Gyermekjóléti Központ), elsősegélynyújtás (OMSZ Nagykanizsai Mentőállomása), kresz akadálypálya és rendőrautó bemutató (Nagykanizsai Rendőrkapitányság), helyi termelő tejkészítményeinek kóstolás (sajt, joghurt). Délután az általános iskolások vették át a terepet, akiket az óvodás csoportokhoz hasonló programhelyszínek vártak. A rendezvény teljes ideje alatt a felnőtteket várta: életvezetési tanácsadás (Papp Erika – életmód tanácsadó), állapotfelmérés (Kanizsa Dorottya Kórház Belgyógyászati Osztály munkatársai), különféle segédeszközök az egészség szolgálatában (labdák, maszírozók megismertetése, használata, tanácsadás), gyógynövények és tanácsadás, teakóstolás (Gönczné Mira és József), meridián torna (Bolf László), kézműves tejtermékek kóstolója (Réti Tanya), helyi termékek bemutatója és kóstolása (méz- Büki Lívia, Fruit Café, bioflavonoidok – Major Gizella, lekvárok, szörpök – Némethné Bátori Ildikó, szőlőmagolaj és őrlemény), zöldség-gyümölcs és gyógynövény sarok.

Délután 16 órától ingyenes előadásra került sor. Stiller Szilárd agrármérnök a saját maga által készített szőlőmagolaj és szőlőmagőrlemény egészségre gyakorolt pozitív hatásáról beszélt. A rendezvényen 320 óvodás és kisérő, 210 általános iskolás és 200 fő felnőtt vett részt.

 A következő híradások, riportok jelentek meg a rendezvényről:

Zalai Hírlap online kiadás

Elérhető a következő linken >>>

 Megelőzhető lenne a baj: A szervezők a lelkünkre akartak hatni– a szívünk érdekében

2016. szeptember 27., 16:45 szerző: Horváth-Balogh Attila fotós: Szakony Attila

Nagykanizsa – Kaszál a halál, Magyarországon ma minden 2. haláleset okozója valamilyen szív-érrendszeri betegség – egyebek közt ez is elhangzott a Hevesi Sándor Művelődési Központban megrendezett szív világnapi programon. A rendezvényre a Szívbetegekért Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ szervezésében került sor.

– Nyolc éve, hogy megrendezzük a szív világnapjához köthető programot, melynek célcsoportja elsősorban a gyerekek, hiszen rendkívül nagy jelentőségűnek tartjuk a prevenciót, a megelőzést – bocsátotta előre Hegedüs Györgyné, az egyesület elnöke. – Szeretnénk minél többet átadni a gyerekeknek, hogy egészségesebb generációk nőjenek fel. Arra rávezetni őket, hogy a testmozgás, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a táplálkozás helyes megválasztása számos szív- és érrendszeri megbetegedéstől kímélheti meg őket.

Dénes Sándor polgármester szintén köszöntötte a megjelenteket, arra figyelmeztetve: az egészségtudatos gondolkodásra nevelésben bizony, nagy felelőssége és feladata van a családnak. Majd dr. Matoltsy András, a Kanizsai Dorottya Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa kapott szót. A szakember azt mondta: tudvalevő, hogy Magyarországon minden 2. haláleset szív-érrendszeri megbetegedések miatt következik be.

– Ezek többsége elkerülhető lenne a helyes életmód megválasztásával – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos. – Ehhez persze az kellene, hogy minden nap szívünk napja legyen a számunkra, mert az ilyen kampányszerű szűrésekkel a bajt nem lehet megelőzni, csakis céltudatos, következetes életmód-változtatással.

A szív világnapi eseményekre a város 9 óvodájának nagycsoportosait hozták el az óvónénik, akik a rendezvényfolyamot egy – stílszerűen – kellemesen fárasztó tornával kezdték.

Majd dr. Matoltsy András, a Kanizsai Dorottya Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa kapott szót. A szakember azt mondta: tudvalevő, hogy Magyarországon minden 2. haláleset szív-érrendszeri megbetegedések miatt következik be.

– Ezek többsége elkerülhető lenne a helyes életmód megválasztásával – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos. – Ehhez persze az kellene, hogy minden nap szívünk napja legyen a számunkra, mert az ilyen kampányszerű szűrésekkel a bajt nem lehet megelőzni, csakis céltudatos, következetes életmód-változtatással. A szív világnapi eseményekre a város 9 óvodájának nagycsoportosait hozták el az óvónénik, akik a rendezvényfolyamot egy – stílszerűen – kellemesen fárasztó tornával kezdték. A rendezvényen köszöntötték a legidősebb, a munkában legrégebben résztvevő, a jogelőd klubot alapító egyesületi tagokat, Martinecz Lászlónét és Lábecz Antalnét.

A nap során életvezetési tanácsadás, meridián torna, vérnyomás, vércukor, koleszterin és triglicerid-mérés várta az érdeklődőket, illetve lehetett vásárolni mézet, gyógynövényteákat és házi sajtokat is. A kecsketejből készült sajtok alacsonyabb kalória- és zsírtartalmúak, mint a tehéntejből készültek, ezért bátrabban fogyaszthatják őket a szívbetegek is – hallottuk Kovács Marianna sajtkészítőtől. – Elősegítik a fogyást és kalciumban gazdagok, ez pedig jótékony hatású többek közt a vérnyomásra.

Kanizsa Tv Nagykanizsa

- 2016. szeptember 26. 16:09 hétfő /Szívünk védelmében/

Idén is várják a kanizsaiakat a szív világnapjára.

http://www.kanizsatv.hu/hirek/18798/szivunk-vedelmeben/

A szívünk védelmében. A Magyar Kardiológusok Társasága szerint „a szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek ma Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és halálok együttesen”. Rendszeres szűrővizsgálatokkal és egészségesebb életmóddal az esetek többségében megelőzhető lenne a baj – erre hívják fel a figyelmet évről évre a szív világnapján. Nagykanizsán szeptember 27-én, kedden fél tíztől várják a HSMK-ba azokat, akik tenni szeretnének testük motorjáért. Többek között zenés torna, életvezetési tanácsadás és állapotfelmérés szerepel a programban, de lesz helyitermék-bemutató és prevenciós előadás is. Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért a gyerekeknek külön foglalkozásokkal készül a Szívbetegekért Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ.

Nagykanizsa - 2016. szeptember 27. 14:16 kedd

A szív világnapján Előadások, állapotfelmérések, tanácsadások a HSMK-ban.

http://www.kanizsatv.hu/hirek/18808/a-sziv-vilagnapjan/

Egy hosszabb és jobb minőségű életért. A szív világnapja alkalmából figyelemfelhívó programot tartottak Nagykanizsán. A Hevesi Sándor Művelődési Központban előadások, állapotfelmérések és tanácsok segítették az érdeklődőket szívük egészségének megőrzésében.

A felnövekvő generáció egészsége érdekében évek óta az óvodások a legfőbb vendégei a rendezvénynek. Idén kilenc tagóvoda tizenhárom csoportja látogatott el a programra, melyet Dénes Sándor polgármester nyitott meg. A rendezvényen a tizenkét éve létrejött Szív Klub alapítóit, Lábecz Antalnét és Martinecz Lászlónét is köszöntötték. A szív napját 2000 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján világszerte megtartják. A világnapon a szív- és érrendszeri betegségek megelőzési módjaira próbálják felhívni a figyelmet. A statisztikák szerint ugyanis ezek a betegségek hazánkban több áldozatot követelnek, mint más betegségek és baleseti halálok együttesen. Mint azt Dr. Matoltsy András osztályvezető főorvos elmondta: „Magyarországon minden második haláleset a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be, az viszont kevesekben tudatosul, hogy ezek döntő többségét meg lehetne előzni helyes életvitellel. Ehhez persze az kell, hogy minden nap a szívünk napja legyen a magunk számára, mert alkalmankénti, kampányszerű szűrésekkel, megelőző tevékenységgel tartós eredményt nem lehet elérni, csak a céltudatos, következetes életmódváltással.”

Saját magunk tehetünk tehát a legtöbbet szívünk egészségéért. Az immár hagyományos programon erre kívánta felhívni a figyelmet a jelenleg hatvankét fővel működő Szívbetegekért Egyesület. A már ismert recept pedig: több mozgás, egészségesebb táplálkozás, a dohányzás mellőzése. Mindezek mellett pedig nagyon fontos a lelki egészség. Hegedüs Györgyné, a Szívbetegekért Egyesület elnöke hangsúlyozta: „Nagyon sokat elhangzik a szeretet és a pozitív gondolkodás. Talán azt kellene erősíteni az emberekben, hogy elfelejteni a múltat, és a jelent kellene táplálni, meg a kis lelkünket.” A rendezvényen kézműveskedhettek a gyerekek, de tejtermékeket, sajtot és joghurtot is lehetett kóstolni, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektettek a rendezvényen. A helyes táplálkozás után egy kis mozgás következett, hiszen a birkózás alapjaival ismerkedhettek az óvodások, a felnőtteket pedig gyógytornász és állapotfelmérés, valamint gyógyfüvek és lekvárok bemutatója is várta.