2019. december 6. péntek
Miklós, Döniz
Mikulás napja

Jelenleg 62 fővel működő közhasznú egyesületünk egyik fő tevékenysége a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők érdekeinek a védelme helyi és kistérségi szinten.

Alaptevékenységünkben a szociális tevékenység, az egészségmegőrző és prevenciós tevékenység a hangsúlyos. Célunk a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők állapotának a megőrzése, javítása orvosi kezelések, kivizsgálások mielőbbi elérésével, alternatív kezelési lehetőségek megismertetésével. Hetente két órában személyes ügyfélszolgálatot tartunk a helyi művelődési központban, telefonon, e-mail-ben pedig folyamatosan. Alkalmanként 5-15 fő résztvevővel.

Ennél is fontosabb a lakosság és ezen belül is a fiatalabb korosztályok, különösen a gyerekek körében végzett megelőző tevékenységünk. Hiszen az a célunk, hogy minden tekintetben (test, lélek, szellem) egészséges nemzedék nőjön fel megelőzve a különféle civilizációs betegségeket (szív- és érrendszeri betegség, daganat, cukorbetegség). Ennek érdekében középiskolákban tartunk előadásokat orvosok és szakemberek közreműködésével a teljesértékű táplálkozásról, a társas kapcsolatokról, káros szenvedélyekről és azok egészségre és az egyénre gyakorolt negatív hatásairól (drog, alkohol, cigaretta), egymás elfogadásáról, önkéntességről, társadalmi szerepvállalásról, a fogyatékossággal élő emberek iránti elfogadásról. Évente megrendezésre kerül A Szív Világnapja egész napos rendezvény a helyi művelődési központban, vele közös szervezésben óvodás, általános iskolásoknak és felnőtteknek szóló prevenciós programokkal, előadással, kiállítókkal (elsősegélynyújtás, mérések, gyógynövények, meridián torna). Összesen 320 óvodás, 180 általános iskolás, 250 fő felnőtt résztvevővel.
Tagjai vagyunk a városi Idősügyi Tanácsnak és a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezetének. Programok, rendezvények kapcsán együtt működünk a Nagykanizsai Családsegítő Központtal, a helyi vöröskereszttel, a városi rendőrkapitánysággal, őstermelőkkel és családi gazdaságokkal, a városi kórház belgyógyászati osztályával, a helyi és városkörnyéki óvodákkal és középiskolákkal, a helyi önkormányzattal, hátrányos helyzetű csoportokat képviselő civil szervezetekkel (mozgáskorlátozottak, autisták, vakok és gyengénlátók, rákbetegek).

Részt vettünk a helyi esélyegyenlőségi terv megvitatásában, a kerekasztal megbeszéléseken, a záró szakmai rendezvényen, autisták szabadtéri rendezvényén, a helyi önkormányzattal együttműködve uniós programban.

2015. február 02. ingyenes orvosi előadás "Mikor már az ülés sem felüdülés! gerinc-, hát-, láb-, vállfájdalmak" címmel Dr. Fliszár Mária, Kanizsa Dorottya Kórház Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa (108 fő)

2015-ben is folytatódik a Szívbetegekért Egyesület egészségmegőrző előadássorozata. A korábbi évekhez hasonlóan az összejövetelekre minden hónap első hétfőjén várják az érdeklődőket a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Az idei első találkozón Hegedűs Györgyné elnök kívánt egészségben gazdag új évet a megjelenteknek, majd dr. Fliszár Mária vette át a szót. A Reumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa az ízületi kopás jellemzőiről és annak okairól szólt elsőként. Számos rizikófaktor létezik – az életkor előrehaladtával egyre többen érintettek: egy felmérés szerint a 40 évesek körében minden második ember életét megnehezítheti az arthrosis; az ötvenévesek körében már 2/3-os arányról lehet beszélni, a 60-as korosztálynál pedig alig akad olyan, akit ne gyötörnének panaszok. A kopásos elváltozások a gerincet sem kímélik, de a fájdalom hátterében állhat meghűlés vagy akár egy rossz mozdulat is. A szakember ezért arra figyelmeztet, érdemes kerülni a hirtelen, óvatlan mozdulatokat: „egész testből forduljunk, ne letapadt lábakkal; hajolás helyett térdeljünk; holmijaink elérhető magasságban legyenek” – hangoztak el a jó tanácsok.

Március 02. nőnapi ünnepség és ingyenes előadás "Nőnek lenni a 21. században" Dr. Kaszás Gizella klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, pszichoterapeuta (66 fő)

Április 08. Gyógynövénytúra Gönczné Mária gyógynövénygyűjtő vezet​​ésével (25 fő)

Félévzáró májusi hagyományőrző rendezvény Csónakázó-tó, Látóhegy

KÉPGALÉRIA >>>

Élő hagyományaink - a szerelem, a barátság és a tisztelet jelképét, a májusfát táncolták ki a Szívbetegekért Egyesület hétvégi programján.

Szombaton 10 óra körül gyülekeztek a Szívbetegekért Egyesület tagjai Látó-hegy egyik festői környezetben fekvő birtokán. A korán kelőknek köszönhetően a bográcsok felől már ekkor ínycsiklandozó illatok szálltak. A programon a fő szerepet a májusfa kapta, amit hetekkel ezelőtt a részt vevő férfiak állítottak a női tagoknak. Ezt táncolták ki szombaton, felidézve a régi hagyományokat.

„Kínálták a faluban lévő legényeket süteménnyel, és invitálták be őket a májusfa-kitáncolásra. Ez egy hagyomány volt valamikor nagyon-nagyon régen a faluban, némely helyen most is ugyanúgy él. Próbáljuk ezt megvalósítani mi is.” - mondta el stábunknak Hegedűs Györgyné, a Szívbetegekért Egyesület vezetője.

A hagyományőrzésbe a környéken élő birtokosokat is bevonták. A programot - nagy sikere okán – jövőre is megrendezik.

Egyesületünk évről évre kiemelt feladatának tekinti a tagságnak szabadidős és kulturális programok, rendezvények biztosítását, amelyeken a kikapcsolódás és feltöltődés mellett megélhetik az összetartozás, a közösséghez tartozás érzését, az odafigyelést, a törődést, a szeretetet.

Ezért egyesületünk május utolsó szombatján, május 30-án félévzáró szabadtéri hagyományőrző rendezvényt tartott a tagoknak, támogatóknak a Csónakázó-tónál, a Látóhegyen délelőtt 10 órától.

Az egész napos rendezvény alatt felelevenítésre kerültek a hónaphoz köthető népszokások, pl. májusfatáncolás (előzetesen május elején májusfát állítottak az egyesület férfi tagjai) közös főzőversennyel, kulturális műsorral, harmonika kíséretében népdalok és nóták éneklésével.

A közös főzés lehetőséget adott a tagság és a támogatók, az egyesület tevékenysége, szolgáltatásai iránt érdeklődőknek egymás jobb megismerésére, a tagság összekovácsolására, csapatépítésre. Rántott házi csirke, bográcsételek, úgymint marha-és sertéspörkölt, halászlé, erdélyi töltött káposzta, héjában sült krumpli, saláta, rétes, eper került felszolgálásra a résztvevőknek.

A rendezvény részeként az egyesület kötetlen, vidám hangulatban értékelte az előző évet, kiemelte az egyesületet kitartóan támogatókat és segítőket, méltatva a folyamatosan tevékenykedő egyesületi tagokat. A kiemelkedő támogatók és önkéntes segítők az egyesület emblémájával ellátott névre szóló emlékplakettet és serleget kaptak köszönetképpen.

Összesen 70 fő vett részt a rendezvényen.

A megítélt támogatást egyesületünk a következő költségekre fordította: mobil wc bérleti díja, a főzőversenyhez és a résztvevők ellátásához vásárolt élelmiszerre (marhahús, csirke, eper) ásványvízre, egyéb anyagköltségre (tisztítószer, szemeteszsák, műanyag pohár, kanál, villa stb.), továbbá a támogatók és a segítők munkájának elismeréseképpen átadott serlegek, emlékplakettek és azok gravírozásának költségére. 

Egyesületünk még egyszer szeretné megköszönni a Polgármester Úrnak támogatását, amivel lehetővé tette, hogy egyesületünk tagjait megörvendeztethessük hagyományőrző szabadtéri programokkal.

A rendezvényről 2015. június 03-án, szerdán a Kanizsa Tv is beszámolt esti hírei között 17:36 perckor.

 

A Szív Világnapja 2015

KÉPGALÉRIA >>>

Egyesületünk „szívügyének” tartja és ezért immár 6-dik éve rendezi meg szeptember végén Nagykanizsán a Szív Világnapja egész napos nagyrendezvényét csatlakozva az országos rendezvényhez. Egyesületünk az országostól eltérően nem szeptember utolsó vasárnapján, hanem szeptember utolsó hétfőjén tartja. Így 2015-ben szeptember 28-án rendezte meg a Hevesi Sándor Művelődési Központtal közösen, amihez a művelődési intézmény ingyenesen biztosítja a helyszínt.

Egyesületünk kiemelt fontosságúnak tartja ezt a rendezvényét, mivel szeretnénk minél több korcsoportot egyre nagyobb számban bevonva bemutatni a megelőzés, a prevenció fontosságát, hiszen a nemzetközi trendeknek megfelelően hazánkban is nagyon sok ember szenved szív-és érrendszeri betegségekben. Hiszen mind az egyénnek, mind a nemzetgazdaságnak nagyon fontos, hogy egészséges nemzedék nőjön fel.

A rendezvény keretében a városi és városkörnyéki (13 intézmény) óvodák 5-6 éves óvodásai (kb. 320 fő óvodás, 30 fő kísérő) a Kiskanizsai Általános Iskola diákjai (180 fő iskolás, 13 fő kísérő) kerültek meghívásra.

A megnyitóra 10:15 perces kezdettel került sor, aminek során beszédet mondott Nagykanizsa M. J. V. polgármestere, Dénes Sándor, Dr. Matolsty András a Kanizsa Dorottya Kórház Kardiológiai Osztály osztályvezető és az egyesület elnökeként Hegedüs Györgyné.

A megnyitón az egyesület legidősebb férfi és női tagja oklevélben és ajándékban részesült, megbecsülésként az egyesületben eddig tagként eltöltött időért. A tagság kihasználva a nagyfokú figyelmet és érdeklődést megköszönte az elnök eddigi önzetlen munkáját és fáradozását, amit a tagságért és másokért tett. A megnyitót követően közös tornára került sor, amit a Hevesi Óvoda pedagógusai vezetésével.

Ezt követően az óvodás csoportok forgórendszerben kézműves foglalkozásokon (Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Intézet), elsősegély bemutatón (Vöröskereszt Nagykanizsai Szervezetének munkatársai), Pöttön kuckó hagyományőrző programjain, Meridián Tornán (Bolf László), a Nagykanizsai Birkózó Egyesület foglalkozásán (Szatmári Zsolt), közlekedési akadálypályán és rendőrautó bemutatón (Nagykanizsai Rendőrkapitányság) vettek részt. Délután 13 órától az iskolás gyerekek vettek részt szintén forgórendszerben a foglalkozásokon.

A rendezvény alatt a gyerekek is megtekintették és megkóstolták a kiállításra kerülő egészséges élelmiszereket (fűszer-és gyógynövények, kecske és tehénsajtok, egyéb tejkészítmények (pl. házi készítésű finom tejsavós finomság), almát, almalevet (Borda László), az óvódások szív alakú sajtot kaptak ajándékként, az iskolások almás ordakrémet.

A rendezvény alatt a gyerekek is megtekinthették és megkóstolhatták a kiállításra kerülő egészséges élelmiszereket (fűszer-és gyógynövénysarok, kecske és tehénsajtok, egyéb tejkészítmények), méz, idényjellegű zöldség- gyümölcsasztal.

Délután 328 iskolás, 10-15 fő kísérő vett részt.

Délután 16 órai kezdettel Hány ezer lépés? címmel Dr. Fliszár Mária, Kanizsa Dorottya Kórház Rehabilitációs Osztály Osztályvezető Főorvosa tartott előadást, amin 60 fő vett részt.

A rendezvény teljes ideje alatt felnőtteknek szóló programok:

 • állapotfelmérés (Vöröskereszt Nagykanizsai Szervezete),
 • egészségügyi mérés (vércukor, koleszterin és triglicerid szint mérés)
 • gyógynövények és ezekből készült teák kóstolása tanácsadással (Gönczné Mira őstermelő), professzionális keringésjavítás (BÉMER terápia)
 • gyógy-és fűszernövény, zöldség-gyümölcs sarok,
 • házi készítésű helyi termékek bemutatása kóstolóval (Héthatár kecskefarm, Gálné Kiss Viktória: házi készítésű szappanok (natúr, kamillás, körömvirágos) szörpök (levendulás, bazsalikumos), kecsketejből készült termékek (különféle ízesítésű joghurt):
  • méz (Büki Lívia)
  • Fruit Café, bioflavonoidok (Major Gizella) A rendezvény lezárásaként a résztvevők (kiállítók, szervezők és lebonyolítók), tagok és az óvodák vezetőinek, dolgozóinak fogadást tartunk.
  • Szepetneki „Aranyszív „Szociális Szövetkezet - gyógynövények, kézműves termékek

Az egész napos programon 250 fő felnőtt vett részt.

Egyesületünk évről évre társadalmi felelősségvállalásból, tagjainak és szerény felajánlóinak szorgos munkájával szervezi és bonyolítja le ezt a fontos rendezvényt.

Egyesületünk kiemelt feladatának tekinti a lakosság egészségi állapotának javítását, különösen a fiatalabb korosztályok (óvodások, közép-és általános iskolások, fiatal felnőttek) egészségtudatosabbá tételét, rajtuk keresztül a szülők szemléletének az alakítását. Holisztikus szemléletű programokkal kívánunk hatni a táplálkozásukra, életmódjukra, társas kapcsolataikra, célunk a minden tekintetben kiegyensúlyozott ember. 

Egyesületünk tagsága és a rendezvényen résztvevők nevében is szeretném megköszönni a Polgármester Úrnak, hogy felkarolta és saját keretéből 230. 000 Ft-tal támogatatta programunkat, segítve nemes célunk elérését és egyúttal azt is, hogy vállalta a rendezvény megnyitását.

 

2015.szeptember-november: Nagykanizsai Járási Esélyegyenlőségi Kerekasztal 5 ülésén való részvétel, szakmai egyeztető munkában való részvétel partnerség-építés megvalósítására

Járási Esélyegyenlőségi-programterv elkészítésében való közreműködés -2015.09.16., 09.30., 10.04., 10.28., 11. 18.

Október 12. Séta a mellrák elleni küzdelemért programon részvevőként

Október 22. Esélyegyenlőségi napon és kiállításon való részvétel (2 fő)

November 26. URBACT helyi csoport létrehozása, az önkormányzat "CHANGE"- a városi közszolgáltatások újragondolása a lakosok aktív szerepvállalásával című projektben való részvétel. Főképp a szociális területek, ezen belül is az idősekre és a gyerekekre fókuszálva közösségi megoldásokkal, a civil szervezetek bevonásával fejlesszék, a problémákra helyben reagáló, rugalmas megoldási gyakorlatot alakítsunk ki. A célterületen szolgáltatást nyújtó, tevékenykedő civil szer szervezetek bevonásával. A projekt két fázisból áll: Az első szakaszban kerül kidolgozásra a projekt tartalmi része (részvevő civil szervezetek, javadalmazási rendszer, jó gyakorlatok átvétele, tanulmányutak. A projekt lehetőséget teremt az önkormányzattal és más szervezetekkel való együttműködés kialakítására, külföldi tapasztalatok megismerésére, kapcsolatok bővítésére.

December 09. a város főterén felállított óriási adventi koszorú készítésében való részvétel (6 fő)

2015. szeptember 15. - 2016. 03.15.

 • Eindhoven
 • Nagykanizsa
 • Gdansk (Lengyelország)
 • Forli (Olaszország)
 • Dún Laaghaire (Írország)

Decemberi Ünnepváró rendezvény

Egyesületünk komoly hangsúlyt fektet tagjaink nemcsak testi, hanem lelki gondozására, betegségükben, bajukban való lelki támasz és segítség nyújtására, otthonukban történő meglátogatásukra, hiszen a különféle kórokban szenvedőknek még inkább szükségük van törődésre. A betegségben szenvedők különösen igénylik a közösséget, a támogatást, a buzdítást, hogy nincsenek egy pillanatra sem magukra hagyva, van támaszuk.

Ezért egyesületünk évről évre az év vége felé közeledve az ünnepek előtt egy kis „ünnepre ráhangolódó” rendezvényt tart tagjainak és egyúttal megajándékozza őket egy kis jelképes ajándékkal, ajándékcsomagokkal. Ez idén 2015. december 07-én, hétfőn délután 16 órai kezdettel került megrendezésre egy kis meghitt, ünnepváró műsorral egybekötve a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Azon tagjaink részére, akik személyesen nem tudtak ezen részt venni, a kórházban vagy otthonukban felkeresve őket kerültek az ajándékcsomagok átadásra. Ezzel is éreztetve velük az odafigyelést, a törődést.

Összesen 33 fő tagnak kedveskedett az egyesület ajándékcsomaggal a megítélt 40.000 Ft értékben.

Az átadott csomagok tartós élelmiszerekből kerültek összeállításra, úgymint finomliszt, kakaópor, szaloncukor, száraztészta, rizs, kréker.

2015. december:

 • az egyesület háromfunkciós (vércukor-, triglicerid-, koleszterinszint mérő) készüléket vásárolt, tesztcsíkokkal együtt, amikkel ingyenes méréseket lehet végezni.
 • lakókörnyezet érzékenyítése a fogyatékossággal élő embertársaink iránt, esélyteremtési programok