2019. június 18. kedd
Arnold, Levente

br1

Az eredményes nagykanizsai időskutatás brüsszeli sikerei.

Végéhez közeledik a tavalyi évben elkezdődött nagykanizsai időskutatás, amelynek célja a nagykanizsai idősek életminőségével, jólétével és szabadidős tevékenységével kapcsolatos szokások felmérése volt.

Nagykanizsai Megyei Jogú Város Önkormányzat és Idősügyi Tanácsa, a Matralab kutatási központ és a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza között létrejött együttműködési megállapodás keretében, összesen 1000 kérdőív került felvételre és 20 interjú készült a helyi időséletet alakítóival, vezetőivel.

Nemzetközi összehasonlításban, a nagykanizsai idősügy és idősélet az egyik legaktívabb Magyarországon. Az idősügyi tanács, az önkormányzat és az idősügyi klubok együttműködése egy olyan pozitív eredményekkel rendelkező rendszer, amely az ezzel a témával foglalkozó kutatók érdeklődését is felkeltette már az Európai Unióban. A Nagykanizsai Megyei Jogú Város Önkormányzat komoly tapasztalatokkal és nagy hatékonysággal működteti a település időséletét, amely más régiók és városok számára egy olyan modellé válhat az eddigi kutatási eredmények alapján, amely a tipikus helyi elemek figyelembevételével „Kanizsai Idősügyi Modell” néven terjedhet el a későbbiek folyamán.

Az a magas színvonalú idősügyi gyakorlat, amely a kutatás időtartama során feldolgozásra került, az Európai Unió brüsszeli szakembereinek figyelmét is felkeltette. Októberben ennek eredményeképpen Brüsszelben, a nagykanizsai kutatás vezetője Dr. Zsarnóczky Martin széles szakértői közönség előtt prezentálhatta azokat a mérföldkőnek számító összefüggéseket, amelyek a pozitív időskori jóléttel és életminőséggel szoros kapcsolatban állnak.

 br3

Az Európai Bizottság által szervezett Régiók és Városok Európai Hete rendezvényen közel 6000 szakértő, 150 workshop és tematikus kommunikációs fórumok várták a szakmai érdeklődőket, amelyen Jean-Claude Junker az Európai Bizottság elnöke és Pavel Telicka alelnök személyesen is részt vett. Az immáron 6. alkalommal megrendezésre került TOP 30 MasterClass 2018-as programba 30 olyan, a jövő reménységének számító kutató munkája – ezek egyike a „kanizsai modell” - került be, és vált díjazottá a közel 10.000 jelentkezett pályamű elbírálását követően, amelyek az Európai Unió kohéziós céljaiban kiemelt jelentőséget fognak jelenti a következő tervezési szakaszban.

Az európai szolidaritás és a társadalmi csoportok jóléte nem csupán kiemelt feladat, de nagy szükség van arra is, hogy a gyakorlatban is jól működő modellek alakuljanak ki az egyes európai régiókban - fogalmazta meg a nagykanizsai szenioroknak szóló személyes üzenetében Lewis Dijstra, az Európai Bizottság területi fejlesztésekért felelős kutatások igazgatója.

br2
(a fotón Lewis Dijstra és Dr.Zsarnóczky Martin)

 A rendezvényt követően a fontosabb média tudósítások során több alkalommal is megemlítésre került a brüsszeli szakértők és vezetők által, hogy az Európai szolidaritás és a társadalmi csoportok jóléte nem csupán kiemelt feladatnak tekinthető, de nagy szükség van arra is, hogy a gyakorlatban jól működő modellek alakulhassanak ki a különböző európai régiókban. Ennek a szemléletnek köszönhetően, az elkészülő nagykanizsai idősügyi modell a kutatás befejeztével sem fog véget érni, hanem vélhetően olyan további nemzetközi kutatások kezdődhetnek el, amelyben a nagykanizsai idősélet értékei például szolgálhatnak majd Európa országai számára.